Mbo'er - wat we jou bieden

Met een MBO-diploma kun je aan de slag in het onderwijs als onderwijsassistent. Daarna kun je je verder ontwikkelen tot lerarenondersteuner en leerkracht.

ONDERWIJSASSISTENT

Als onderwijsassistent begeleid je kinderen in de klas, zowel in groepjes als één op één. Je assisteert de leerkracht, op organisatorisch en pedagogisch gebied. Als onderwijsassistent werk je samen met de leerkracht en ook met andere collega’s. Je hebt een breed takenpakket: je helpt bij de voorbereiding en de uitvoering van lessen. Individueel of in kleine groepjes leg je de leerstof uit en je  beantwoordt vragen. Ook assisteer je bij de organisatie van activiteiten, schoolreisjes en excursies.

LERARENONDERSTEUNER

Met een korte hbo studie kun je je verder ontwikkelen tot lerarenondersteuner. Met een ‘associate degree’ kun je werken in het basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs. Het takenpakket van een lerarenondersteuner verschilt per school en per klas. Je hebt een zelfstandige taak in de begeleiding van leerlingen en het geven van instructies en hulp aan kleine groepen of individuele leerlingen.

LEERKRACHT

Met een diploma als onderwijsassistent of lerarenondersteuner kun je  je verder ontwikkelen en de pabo volgen. Bij een aantal onderwijsbesturen heb je de mogelijkheid om een leer-werktraject te volgen. Je werkt dan als onderwijsassistent of lerarenondersteuner en je loopt stage als leerkracht. Twee dagen per week ga je naar school. Voor je portfolio moet je een aantal opdrachten uitwerken: een pittig traject. Voordeel: je krijgt begeleiding van je collega's op de werkvloer en van de docenten op de pabo. En... in de meeste gevallen ontvang je salaris van je werkgever én word je pabo opleiding betaald.

Laatste jaar - what's next?

Je zit in het laatste jaar van je mbo opleiding onderwijsassistent. Je hebt al wat onderwijsmeters gemaakt tijdens je stages. Je weet inmiddels welk type onderwijs en/of welke leeftijdsgroep jou het beste ligt. Na je examen ben je er klaar voor om als onderwijsassistent aan de slag te gaan. Of wil je liever doorpakken en je verder ontwikkelen en opleiden in het onderwijs?

Word trainee onderwijsassistent

Tijdens een traineeship bij SIKO werk je bij een aantal scholen. Je doet brede werkervaring op en we bereiden je voor op je toelatingstoets bij de pabo. Zo kun jij ontdekken of het vak van leerkracht iets voor jou is en bereid je je goed voor op de start van je pabo studie.

Werken en leren

Na het traineeship en het behalen van je toelatingstoets bij de pabo, kun je via een 'werken en leren' traject de deeltijd pabo volgen bij Thomas More Hogeschool. Je kunt in februari of in september starten met de opleiding. Je volgt twee dagdelen of een dag per week colleges. Je blijft in dienst bij SIKO; je werkt en loopt stage bij een SIKO school. Wat je tijdens je studie leert, kun je direct in praktijk brengen. Je ontvangt salaris en je opleidingskosten worden betaald door SIKO. Zo combineer jij werken en leren met de begeleiding van je collega’s bij SIKO en van je docenten van Thomas More Hogeschool.


Maak kennis met onze besturen